Bouwhofmolen

Ugchelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

Naam

Bouwhofmolen

Plaats

Ugchelen, Apeldoorn

Type

bovenslagmolen

Beek

Ugchelse beek

Bouwjaar

17e eeuw

Status

restant

Molendb

gegevens

Foto’s

november 2008

 

 

Bouwhof

 

De watermolen stamt waarschijnlijk uit het midden van de 17e eeuw, in 1686 wordt de molen genoemd, er is sprake van een papiermaker. Bouwhof staat voor boerderij en op de bouwhof Klein Hattem, een oude boerderij in Ugchelen stonden midden 18e eeuw drie papiermolens. Eén van de drie is de huidige Bouwhofmolen, maar de papiermolen wordt pas vanaf 1839 geregeld met deze naam aangeduid.

 

Papiermolen

 

In en rond Apeldoorn lag in de 17e en 18e eeuw het zwaartepunt van de papierfabricage. De kwaliteit van het fijne witte papier was tot ver in Europa bekend. De waterkwaliteit van de sprengen, de Veluwse beken, was uitermate geschikt voor deze industrie. Maar in de tweede helft van de 19de eeuw waren veel papiermolens niet meer rendabel en werden omgebouwd tot wasserijen. Ook de papierfabricage in de Bouwhofmolen werd gestopt en in 1884 is de molen omgebouwd tot een wasserij.

 

 

                                    

                                                                                                                                               wasserij in het Openluchtmuseum Arnhem

 

Wasserijmolen

 

Stoommachines werden in de loop van de 19e eeuw geduchte concurrenten van de molens en in 1897 is ook in de Bouwhofmolen een stoomketel geplaatst. Een oude schoorsteen herinnert nog aan deze omslag in energievoorziening. Het waterrad bleef nog wel in gebruik maar raakte rond 1930 in verval en is in de oorlogsjaren gesloopt.

 

De wasserij verzorgde ook de koninklijke was van paleis Het Loo. Dit linnengoed overleefde de oorlog doordat het in tonnen werd begraven in de Bouwhofmolen. In 1976 is het bedrijf stopgezet.

 

Restauratie

 

Het molenhuis is verbouwd tot woning, maar in het begin van deze eeuw is een nieuw waterrad aangebracht. De Ugchelse beek die voor een deel ondergronds liep, is ontgraven en water stroomt weer door de herstelde watergoot. Ook het vier meter hoge restant van de oude schoorsteen van de stoomketel is gerestaureerd.

 

 

 

                      

 

 

 

 

schoorsteen van de voormalige wasserij

 

 

 


 

 

Homepagina Watermolens

 

site Leumolen