Van Lennepsmolen

Velp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            

 

 

 

 

              

   Naam

Van Lennepsmolen

de Watermolen

   Plaats

Velp

   Type

bovenslagmolen

   Beek

Velpse beek

   Bouwjaar

1457 / 1967

   Functie

korenmolen

   Eigenaar

particulier

   Molendb

gegevens

   Foto’s

juli 2009

Van Lennep

 

Al tegen het einde van de 14e eeuw, in 1391,  staat er op de plek de ‘Hof ten Bovendorpe’, maar er is pas vanaf 1457 sprake van een watermolen.

Zijn naam krijgt de molen pas in de 15e eeuw naar de familienaam van Lennep. Dit geslacht had in die tijd naast de molen ook stukken land in bezit. De Van Lenneps worden in 1535 eveneens eigenaar van het dan vier jaar oude kasteel Biljoen, gebouwd door de hertog Karel van Gelre. In 1682 en in 1777 kwamen kasteel en molen in het bezit van andere geslachten, maar de oorspronkelijke naam van de molen bleef.

 

Brand

 

Brand loopt als een rode draad door de geschiedenis. In de Tachtigjarige Oorlog brandde de molen zowel in 1584 als in 1629 af, maar werd herbouwd. Ook in de 20e eeuw werd de molen twee keer in de as gelegd.

 

Korenmolen

 

De molen is altijd een korenmolen geweest en gebleven. Als eigenaresse Margaretha Vijgh, weduwe van Jacob Willem baron van Eck in 1806 een lening moet sluiten op haar goederen, wordt over de molen geschreven: “het getimmer van de molen met deszelvs eigen water, huis, schuur, hoff en boomgaert...groot ruim ene morgen”. De adelijke dame bleef in geldnood en sloot in 1809 opnieuw een hypotheek af. Daarbij werd op papier vastgelegd:  "...een waterkoornmolen vanouds Lennepsmolen genaamt..."

 

 

 

                     

 

                        het spoorwiel

 

 

 

                                  

 

                                   het gaffelwiel van het luiwerk; het is niet meer functioneel, het is lager geplaatst om het beter zichtbaar te maken

 

 

 

                         

 

                            het aswiel

 

 

Naamloos vennootschap

 

In de 19e eeuw was de naam Avelingh aan de molen verbonden. Cornelis Avelingh was in het begin van de 19e eeuw pachter en zijn zoon Coenraad kocht nadien het bedrijf. De familie oriënteerde zich breed, naast de korenmolen werd ook een schorsmolen en een steenfabriek gerund. De drie onderdelen werden later samengebracht in de N.V. Velpsche Steenfabrieken, Koorn- en Schorsmolen voorheen Gebr. Avelingh. Rond 1900 kwam de molen in handen van de familie Gerritsen, maar in het eerste kwart van de 20e eeuw liep het maalbedrijf al sterk terug.

 

Brand

 

De gemeente Rheden nam in 1924 de molen over, maar kon geen goede bestemming vinden voor het historisch monument. Het gebouw is lange tijd door de padvinderij gebruikt en de molen raakte in verval. Op 30 oktober 1961 speelden een paar jongetjes met lucifers ..  De molen brandde grotendeels af, alleen de buitenmuren stonden nog overeind.

 

Hoewel de kosten hoog waren, heeft de gemeente Rheden de molen uit haar as laten herrijzen. In de jaren 1966-67 is de watermolen herbouwd. Door het plaatsen van beglazing was het maalwerk vanaf buiten gedeeltelijk zichtbaar.

 

 

 

                     

 

 

 

 

                                           

 

                                             de koningsspil met het spoorwiel, daarnaast de twee maalkoppels

 

 

 

                         

 

                                                               steenrondsel en op de voorgrond een detail van de steenkraan

 

 

 

Horeca

 

In 1982 heeft de gemeente het complex van de hand gedaan, een horeca-ondernemer werd de nieuwe eigenaar. Het gebouw werd ingericht als ruimte voor feesten en partijen, het molengedeelte stond in een afgescheiden gedeelte. In 1993 woedde weer brand, maar ook nu volgde herstel. De molen werd een taveerne / restaurant , het molengedeelte is inmiddels bij het restaurant getrokken en vormt een sfeervolle achtergrond. Heel incidenteel draait het waterrad nog zijn rondjes.

 

 

 

                      

 

 

 

 

 


 

Ansichtkaarten

 

 

 

                      

 

 

 

 

                                    

 

                                            1979

 

 

                     

 

                       ca 1950

 

 

                                     

 

                                                                                                                                        ca 1930

 

 

                               

 

 

 

                                               

 

 

 

                         

 

                             1919

 

 

 


 

 

Homepagina Watermolens

 

site Leumolen