Ruitersmolen Beekbergen
Papiermolen In 1606 stichtte Orges en zijn vrouw Geertje Schut op de plek van de Ruitersmolen een papiermolen. De familie maakte al sinds 1601 papier op de dichtbij gelegen Tullekensmolen. De nieuwe watermolen werd ‘de kleine molen’, ‘molentje’ of ‘kleine papiermolen’ genoemd ter onderscheid van de andere molen, ‘de grote molen’. Marten Orges Orges noemde zichzelf een 'pampiermacher'. Heel lang werd Marten Orges beschouwd als de eerste maker van handgeschept papier op de Veluwe. Op zijn grafsteen staat “inde Here Gherust Meister Marten Orges - den Olsten Pappyere Maecker Ghewest in Gelderlandt''. Later bleek dat Johan Steenbergen al in 1593 een vergunning kreeg om aan de Grift een papiermolen te stichtten. Ook de papiermolen van Molecaten waarvoor in 1596 consessie werd aangevraagd, is ouder. Het woord olsten in de graftekst staat misschien niet voor oudste in de zin van eerste. Maar het is ook mogelijk dat het in 1626, het jaar van zijn overlijden, lokaal niet (meer) bekend was dat er oudere papiermolens in Gelderland waren. Orges kwam oorspronkelijk uit Zwitserland en schrijft zijn naam in Duitse letters. De kinderen gebruiken de naam van hun moeder Geertje (Geertgen) Schut als familienaam. Het huismerk van de familie is een kruisboog en dat komt terug in het huidige logo van de molen. Papierfabricage
Een gevelsteen uit 1649 (Amsterdam, Herengracht 105) laat het proces van papierfabricage in een watermolen zien
Ruitermolens In 1638 kwam de watermolen in bezit van Jan Van Amersfoort, hij zou ruim een eeuw in de familie blijven. Uit de tijd van Kaes Jansz. van Amersfoort die in 1700 eigenaar werd, dateert de naam Ruitersmolen. Rond 1693 is op de andere oever van de beek een tweede papiermolen gebouwd, ‘de halve Ruytermolen’. Beide papiermolens werden bekend als de ‘Ruitermolens’. Einde tijdperk In de negentiende eeuw ging het slecht met de papierindustrie en de eerste molen, de Ruitersmolen werd in 1843 omgebouwd tot een korenmolen met twee raderen. In 1864 brandde de tweede molen af en werd niet meer herbouwd. De korenmolen stopte in 1954 en raakte in verval tot “Vrienden van de molen” zich in 1977 over het restant ontfermden. De restauratie kwam gereed in 1985, de molen draaide ondermeer met een nieuw waterrad en een nieuwe as.
In 2001 werden de negentien jaar oude wateras, watergoot en waterrad vervangen. Een hoogwerker tilde de nieuwe eikenhouten as van 6 meter lang en het rad van belingahout over de Ruitersmolen. De voorgangers dienen langs de weg als uithangbord.
Ansichtkaarten
ca 1979
|