watermolens

Ruurlo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Watertoevoer

 

De oudste vermelding van de watermolen dateert uit 1601. De molen benutte het water uit het Ruurlose Broek, een groot moeras- en weilandengebied. Het gebied werd drooggelegd in het begin van de 19e eeuw en daarmee droogde de watertoevoer op. In 1810 werd het gaande werk al uit de molens weggebroken en in 1830 verdwenen de waterraderen. De stuw bleef gehandhaafd om het waterpeil van de grachten van het bijbehorende kasteel op peil te houden en ook de molengebouwen bleven intact. De beide gebouwen laten zich na twee eeuwen nog steeds direct herkennen als een voormalige dubbele watermolen. De huidige gebouwen dateren van 1783, de molen bestond uit een koren- en oliemolen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naam

watermolens

Plaats

Ruurlo

Type

onderslagmolen

Beek

Baakse Beek

Bouwjaar

 < 1601 / 1783

Status

restant

Molendb

gegevens

Foto’s

november 2008

 

Gemeente

 

Het kasteel of huize Ruurlo is gesticht door de familie Roderlo; al in 1134 is de familienaam bekend en de eerste vermelding van het kasteel dateert van 1326. Het geslacht van Heeckeren nam het kasteel in 1420 over en heeft het landgoed met een korte onderbreking bewoond tot enkel decennia geleden. In 1978 werd de gemeente eigenaar van het kasteel en de helft van de dubbele watermolen. Sinds 1984 doet het kasteel dienst als gemeentehuis. De voormalige oliemolen is nu het eigendom van de gemeente en de voormalige korenwatermolen is nog steeds het eigendom van de familie van Heeckeren. De baron en barones van Heeckeren van Kell hebben het timmermanshuis betrokken.

 

Waterrad

 

De gemeente zou het plan opgevat hebben om een nieuw waterrad te plaatsen. Bij het fotograferen van de voormalige molen loopt een oudere dame langs die haar hondje uitlaat. Ze toont meer dan gewone belangstelling en weet op een vraag onmiddellijk te antwoorden dat de waterraderen sinds 1830 weg zijn. Op de vraag of ze weet of er een nieuw waterrad geplaatst zal worden antwoordt ze beslist: ‘Ik moet er niet aan dénken !’ Een waterrad levert brandgevaar op en jongelui zullen er allerlei takjes en rommel tussengooien is haar mening. Het is duidelijk dat als het aan haar ligt het waterrad er niet komt.

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansichtkaarten

 

 

 

                  

 

 

       

 

                    

 

 

 

                                     

 

                                          jaren 10

 

 

 

                     

 

                            1930

 

 

 

                     

 

 

 

                                                          

 

                                                             1903

 

 

                                      

 

                                                       1902

 

 

                                      

 

                                         tekening ca 1880, mét (fantasie) waterrad

 

 


 

 

Homepagina Watermolens

 

site Leumolen