Waterkrachtcentrale Roeven

Nederweert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naam

Waterkrachtcentrale Roeven

Plaats

Roeven / Nederweert

Type

turbinemolen

Kanaal

Zuid-Willemsvaart

Bouwjaar

1917

Status

arbeidsvaardig

Functie

stroomopwekking

Molendb

gegevens

Foto’s

februari 2009

 

 

 

                                              

 

 

Kanaalwater

 

Tussen 1915 en 1920 zijn met de opkomst van het gebruik van electriciteit, twee waterkrachtcentrales gebouwd: bij Sluis 15 in het buurtschap Roeven (Nederweert) en de huidige ECI-centrale in Roermond. De watermolen in Roeven leverde de energie om de naastliggende sluis te kunnen bedienen en verlichten en leverde ook stroom aan omliggende woningen. De molen ligt vlakbij het knooppunt van drie kanalen, de Noordervaart, de Zuid-Willemsvaart en het kanaal Wesem-Nederweert en wordt aangedreven door het water van de Zuid-Willemsvaart dat via een aftakking onder de molen geleid wordt.

 

Turbine

 

De doorvoer van water is in het kanaal 3 kubieke meter per seconde en de waterverplaatsing drijft in de aftakking een Francisturbine aan. De huidige generator levert een vermogen van ongeveer 240.000 kWh per jaar. De opgewekte stroom wordt aan het electriciteitsnet geleverd en is voldoende om 70-75 huishoudens van energie te voorzien.

 

 

 

                            

 

 

                                                  

 

 

Restauratie

 

De centrale vergde veel onderhoud en over Nederland werd een electriciteitsnet gelegd, dat betekende het einde van de krachtcentrale. In 1958 werd de waterradmolen stilgezet. Zowel Rijkswaterstaat, de gemeente Nederweert, de provincie Limburg als de Rijksdienst voor de Monumentenzorg brachten aan het einde van de vorige eeuw de middelen bijeen om de molen te restaureren en renoveren en sinds 1993 draait het turbinerad weer. Van de stroom die aan het electriciteitsnet geleverd wordt, wordt de exploitatie bekostigd.

 

 

 

 

 

 

Opheffing en mogelijke doorstart

 

Januari 2019 kwam het bericht dat het gebouw gesloten werd. De waterkrachtcentrale bedroop zichzelf uit de geleverde stroom die opgewekt werd, maar de opbrengst werd steeds minder. Het hoogteverschil in waterpeil nam af, de watertoevoer werd minder en de prijs van stroom lager. De exploitatie werd oktober 2018 gestopt en niet veel later werden de sleutels door de vrijwilligers ingeleverd bij Rijkswaterstaat. Februari 2019 hebben zich partijen gemeld die een doorstart mogelijk willen maken.

 

 

 


 

 

Homepagina Watermolens

 

site Leumolen