Uffelse Molen

Haler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                             Foto boven: 2010, onder 2007

 

 

 

Banmolen

 

De Uffelse watermolen dateert vermoedelijk uit de 13e of 14e eeuw, begin 1400 wordt de molen banaal verklaard, d.w.z. aangewezen als banmolen, een molen waarop ieder uit een bepaald gebied verplicht is zijn graan te laten malen.

 

 

 

Brand

 

De molen kent een roerig verleden. Geregeld waren er conflicten over de ban, de prijs, de kwaliteit en de stuwhoogte. In 1726, 1742 en 1879 raakte de molen in vuur en vlam, de eerste keer zeker door brandstichting.

 

          

                                                        uit de krant van 21 juli 1888 

 

 

Eigenaars en pachters

 

Kort na 1872 kwam de molen in bezit van Margaretha van Ratingen die getrouwd was met molenaar Cornelis van Esser. Het echtpaar gaf de molen in 1881 door aan Jacobus van Esser en zijn zusters Elisabeth en Helena. In 1894 kregen Jacobus en Elisabeth ieder de helft in bezit. Jacobus van Esser vestigde zich op de Uffelse molen, maar dat jaar nog kocht hij ook de Hammermolen in Neer. Hij laat zijn boedel veilen en verhuist naar Neer.

 

 

 

                         

 

 

 

 

Ter verpachting

 

Advertentie in de krant van 26 juli 1894 waarin de molen ter verpachting wordt aangeboden door Jacobus van Esser. Het standaardplaatje ter verlevediging van de advertentie is wat slordig gekozen.

    

 

 

                                                                                                    

Boedelveiling

 

Op 17 april 1895 laat Jacques van Esser zijn huisraad, vee en bedrijfsboedel veilen. Te bekomen zijn o.a.:

 

10 stuks hoornvee, 1 os van 8 maanden, 1 stier, 2 vaarzen, 6 dragende varkens en een sterk 14-jarig werkpaard.

 

een huisklok, kachel, porcelein en een groote waschkuip.

 

4 karren, ladders, hoogsels, schemmels, eggen, schaarsploeg, raderploeg, stalwatervat, kneetrog, anijskist, messen, zichten, zeisen, schuppen en rieken, wanmolen, karoten-machine en steenreeptouw van 14 m lengte en 20 cm omtrek.

 

verder stroo, hooi, aardappelen, weipalen, schanssen, richelhout en raamhout.

           

 

 

 

                       

 

 

 

 

 

Goed gekalandeerde watermolen

 

Jacobus van Esser, zelf molenaar op de Hamermolen in Neer, zet in 1901 de Uffelse molen te koop of te pacht. De molen werd verpacht aan de familie Verstappen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naam

Uffelse molen

Plaats

Haler / Hunsel

Type

onderslagmolen

Beek

Uffelse beek

Bouwjaar

ca 1400 / 1726

Status

het waterrad resteert

Functie

korenmolen

Molendb

gegevens

          

 

 

 

 

                       

 

 

             

Verkooping

 

Toen de waterradmolen met boerderij in 1921 geveild werd, bracht pachter Louis Verstappen het hoogste bod uit. Hij bleef ruim dertig jaar eigenaar.

 

Rechts een advertentie uit de krant van 16 april 1921, en een oproep op 21 mei 1921 om meer te bieden dan het lage bod van 25.000 dat op 17 mei is uitgebracht.

 

 

In 1953 verkocht de ongehuwde Verstappen de molen aan de familie Peeters bij wie hij inwoonde. De familie was pachter van de molen en het boerenbedrijf.

 

De watermolen had ooit drie koppels maalstenen, maar toen het maalbedrijf terugliep werd aan het einde van de jaren dertig een koppel verwijderd en een ander op een dieselmotor aangesloten.

         

 

 

 

 

            

 

 

 

Hamermolen

 

In 1961 werden de stuwrechten van de molen afgekocht en de meanderende beek recht getrokken, de molen verloor zijn krachtbron. Na de drooglegging van 1961 werd het bestaande maalwerk uitgebroken en vervangen door een hamermolen, daarmee is tot eind 1983 gemalen.

 

Het rad hangt inmiddels boven het water door het gezakte waterpeil. Het waterschap wil de beek weer laten meanderen maar het waterpeil zal nooit meer hoog genoeg komen om het waterrad te laten draaien. In 2008 is een restauratie van het hele complex in gang gezet. Het rad zal gerestaureerd worden en de hamermolen in ere hersteld.

 

 

 

 

                         2010

 

 

 

                 

 

                    2007

 

 

 


 

Ansichtkaarten

 

 

                           

 

                               ca 1980

 

 

               

 

                   1980, de foto is ouder: het sluiswerk is nog aanwezig

 

 

 


 

Foto’s: juli 2007, augustus 2010

 

 

 

Homepagina Watermolens

 

Site Leumolen

 

Site De molens van Leudal