Vlodroppermolen Vlodrop Stoelendans De molen werd in 1834 gebouwd en in de eerste negen jaar van zijn bestaan volgden de eigenaren elkaar snel op. De bouwer was P. Cremers, molenaar in Huckelhoven Duitsland. Niet lang na de bouw werd Hendrik Thörssen, molenaar in Vlodrop, eigenaar. Na zijn dood werd de molen verkocht aan de Duitser Rudolph Weyer uit Wassenberg. Zijn erven verkochten in 1843 de watermolen aan de Pieters Flesken en Faems, respectievelijk landbouwer en molenaar. Ruim twintig jaar bezaten zij de molen om hem in 1865 door te verkopen aan Gabriël Wackers, landbouwer in Vlodrop. Een jaar later ging de molen over naar Antoon Hubert Wackers molenaar in Herzogenrath Duitsland en in 1876 naar Joseph Keimes, rentenier.
Turbine In 1879 werd de olie- en graanmolen door brand vernield. Eigenaar Joseph Keimes vroeg toestemming om met de restauratie een turbine te plaatsen (de tweede in Limburg) voor het aandrijven van een korenmolen, de oliemolen werd niet meer herbouwd. De turbine werd in een plaatijzeren cylinder onder een afdak geplaatst in plaats van zoals gebruikelijk in een gemetseld turbinehuis. Stoelendans vervolg Keimes overleed voordat de herbouw voltooid was en zijn
weduwe nam het beheer over. Antoon Hubert Wackers molenaar in Herzogenrath
die de molen in bezit had van 1866-1876, kocht de molen in 1884 terug. Voor
het einde van de eeuw wisselde de watermolen nog éénmaal van eigenaar: Jan Verbeek, molenaar in Posterholt nam in
1895 het stokje over. Daarmee is de molen in 61 jaar negen maal van eigenaar
gewisseld.
advertenties in de krant van 21 juli 1906
en 25 juni 1913 Vanaf de jaren vijftig werd voornamelijk met een elektrisch aangedreven hamermolen gewerkt, er werden mengvoeders en paardenvoer geproduceerd. Af en toe werd nog op waterkracht bakrogge gemalen. In 1974 was de productie niet meer rendabel en werd het maalbedrijf opgeheven. In 1985 werd de watermolen op verzoek van de eigenaren van de monumentenlijst afgevoerd. Het waterrecht was eerder gedeeltelijk aan het waterschap verkocht en de watermolen werd een wintermolen. De waterturbine, de enige in zijn soort in Nederland, heeft met het molen- en gangwerk een grote historische waarde. In het midden van de jaren tachtig liet het waterschap een omloop in de Rode Beek bij de molen aanbrengen en werd het waterwerk aan de molen vernieuwd.
mei
2009
januari 2008 Ansichtkaarten
1979 |