Vogelmolen

Haelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                               

 

 

                               

 

                             

                                                            Twee regesten (samenvattingen van oude akten) uit het archief van Roermond

 

Kasteelmolen

 

De Vogelmolen was koren- en oliemolen. De water toevoer van de beek was een probleem, alleen in het natte jaargetijde was er voldoende water. Toch floreerde de watermolen. Vroeger lag de molen meer stroomopwaarts in het buurtschap Overhaelen bij de Vogelshof van Adam Vogels. In 1778 is de molen naar het kasteel d' Aldenghoor in Haelen verplaatst en in 1882 uitgebreid; in een gevelsteen zijn deze jaartallen vastgelegd.

 

 

 

          

 

 

Naam

Vogelmolen

Plaats

Haelen

Type

tot 1957 turbinemolen

Beek

Haelense beek

Status

restaurant

Molendb

gegevens

Foto’s

augustus 2007,  januari 2009

 

 

 

 

 

   advertentie van 12 januari 1884

 

 

 

 

De molen hoorde bij Aldengoor, maar toen de laatste mannelijke telg baron de Keverberg d' Aldenghoor in 1905 overleed, werd de heerlijkheid inclusief de watermolen te koop aangeboden. Maar de biedingen waren te laag en de molen bleef onverkocht. Uiteindelijk werd in 1928 de watermolen overgedaan aan de familie Sauren die sinds 1911 pachters waren.

 

 

Begin 1903 wordt de watermolen ter verpachting aangeboden, het huis bij de molen blijkt het Vogelhuis te heten. De pachtperiode is zoals bij veel molens zes jaar.

 

In 1905 wordt de hele Heerlijkheid Aldengoor te koop aangeboden, onder de goederen valt  “de in 1886 geheel nieuw herbouwde water, graan- en oliemolen “de Vogelmolen”, welke thans verpacht is tegen f 1175,- ’s jaars.” De opbrengst van de veiling valt tegen, voor het kasteel is ‘slechts 20.000’ geboden. Op de molen is een bod van 14.100 gedaan.

 

                              

 

 

      11 april 1903

 

 

    5 september 1905

 

 

 

                                                                       

 

De aankondiging van een openbare verkoop van de watermolen op 17 augustus 1928 

 om uit onverdeeldheid te geraken.”

 

Elektriciteit

 

Het in slechte staat verkerende waterrad werd vermoedelijk kort voor de Eerste Wereldoorlog door een turbine vervangen. In de turbinekamer was een generator opgesteld voor de opwekking van elektriciteit waarmee het kasteel en een paar woningen van stroom werden voorzien totdat Haelen op het provinciaal elektriciteitsnet werd aangesloten.

 

 

Restaurant

 

De watermolen was tot kort na de Tweede Wereldoorlog in bedrijf. In 1957 werd het stuwrecht aan het waterschap verkocht en op 1 november 1957 hield het bedrijf op te bestaan. In 1958 werd de moleninrichting al verwijderd, het gebouw was verkocht aan een klooster die de molen gebruikte als timmerwerkplaats. Na diverse andere bestemmingen is er nu een restaurant in gevestigd.

 

 

 

 

 

 

 

 

                         

 

                            kasteel d' Aldenghoor

 

 

 

 


 

Ansichtkaarten

 

                                                      1980       

 

 

 


 

 

Homepagina Watermolens

 

Site Leumolen

 

Site De molens van Leudal