Wymarse watermolen

Arcen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanjel en rad van de bovenslagmolen

tegen de muur van het molenhuis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naam

Wymarse watermolen

Plaats

Arcen

Type

onderslag- en bovenslagmolen

Beek

Lingsfortertbeek

Bouwjaar

< 1498 / 1677 / 1990

Functie

korenmolen

Molendb

gegevens

Foto’s

augustus 2008

 

 

 

Heerlycheit Arcen

 

De Wijmarsche watermolen behoorde bij de goederen van het kasteel van de Heerlycheit Arcen en de watermolen komt al voor in geschriften daterend uit 1498, maar lag toen op een iets andere plek. Een twee eeuwen later was de molen zodanig aangetast door de tand des tijds en oorlogsgeweld dat het in 1677 werd afgebroken. Herbouw vond nog hetzelfde jaar plaats maar op korte afstand.

 

Het in 1646 verwoeste kasteel van de heerlijkheid Arcen werd gedeeltelijk herbouwd en in 1779 in de verkoop gezet. De nieuwe eigenaar zette de herbouw voort en liet ook uitgebreide reparaties uitvoeren aan de waterradmolen. Het molengebouw bestond eerst uit twee bouwlagen, in het noordelijke gedeelte was de korenmolen gevestigd en in het zuidelijk deel de oliemolen. In het begin van de 19e eeuw werd het molenhuis uitgebreid met een derde bouwlaag, uitgevoerd in kunstig metselwerk. De vensters gaven lucht aan de nieuwe droog- en bergzolder.

 

 

 

             

 

Bovenslag- en onderslagrad

 

De oliemolen en korenmolen hadden ieder een waterrad, de raderen stonden achter elkaar. In de jaren 1881-1882 volgde een nieuwe vebouwing. De oliemolen verdween, zowel het waterrad als het gang- en slagwerk werden uitgebroken, en de maalinrichting van de korenmolen werd vernieuwd. De korenmolen kon nu naar believen bediend worden door een onderslagrad of een bovenslagrad, al naar gelang de waterstand. Als de Maas in de winter buiten haar oevers treedt ofwel bezit neemt van haar winterbedding, lopen de kelders onder water en is het bovenslagrad onbruikbaar.

 

Ruļne

 

In 1917 werd de graanmolen stilgezet, het molenbedrijf werd opgeheven vanwege de te grote concurrentie van industriėle molens. Het gebouw liep zware oorlogsschade op in WO II en verviel tot een ruļne, boompjes groeiden op de muren en de balken. De erven van de laatste eigenaar hebben in de jaren vijftig nog geprobeerd de molen te laten restaureren, maar vanwege de zeer slechte staat van de molen is dat niet gelukt. Het waterrecht werd verkocht aan het Waterschap Het Maasterras.

 

 

               

 

In 1978 nam de Stichting Het Limburgs Landschap de watermolen over en in samenwerking met de Stichting tot behoud van watermolen Arcen is met grote inzet een restauratie bewerkstelligd. In 1993 werd de molen weer in gebruik genomen als graanmolen. De molen is verhuurd aan Graanbranderij de IJsvogel.

 

 

 

                

 

 

 

 


 

Ansichtkaarten

 

 

 

               

 

                   1995

 

 

 

                         

 

                             1980

 

 

                               

 

                             1953                                                                                    ca 1960

 

 

                         

 

                               ca 1960

 

 

                          

 

                                 1935

 

 


Wijmarse watermolen, Wijmarse molen,  Wymarse watermolen, Wymarse molen,

Wijmarsche watermolen, Wijmarsche molen, Wymarsche watermolen, Wymarsche molen

 

 

 

 

Homepagina Watermolens

 

site Leumolen