Breustermolen

Eijsden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 

 

 

 

Naam

Breustermolen

Molen van Richelle

Plaats

Eijsden

Type

turbine

Beek

Voer

Bouwjaar

1221 / 1931

Functie

korenmolen

Molendb

gegevens

Eigenaar

particulier

Foto’s

mei 2009

 

 

Banmolen

 

In 1221 wordt de Breustermolen voor het eerst vermeld, en zoals vaak in die tijd het geval was, is de molen een banmolen. De ingezetenen van de heerlijkheid Breust waren verplicht op deze molen hun graan te laten malen. Het kapittel van Sint Martinus in Luik is eigenaar, pachters exploiteerden de waterradmolen.

 

Gezien het jaartal 1791 in de gevel, vond er een belangrijke verbouwing plaats dat jaar. Boven het jaartal staat IHS met een kruis, dat staat in het Grieks voor Jezus. In het jaartal staat een hartje. Eronder zijn de initialen BT gebeiteld, de T staat voor eigenaar Trocquay . Mogelijk werd dat jaar de molen in steen opgetrokken. De gedenksteen kan ook gerelateerd zijn aan een ingrijpende familiegebeurtenis. In een nis vlakbij staat Maria in de kleuren ijsblauw en wit, met Jezus op de arm en geflankeerd door twee engeltjes.

 

Ook begin 19e eeuw was de molen in bezit van de familie Trocquay. Het bedrijf bleef in bezit van de familie maar door vererving in de vrouwelijke lijn werd de molen rond het midden van de eeuw eigendom van de familie Richelle. Nog steeds is een telg uit dit geslacht de eigenaar.

 

 

 

                                     

 

 

Turbinemolen

 

Hoewel de meeste watermolens in de streek in de loop der tijd overstapten op een ijzeren gangwerk en waterrad, was in de Breustermolen in 1931 nog alles van hout. Maar dat jaar werd een turbine geplaatst en gangwerk met riemtransmissie. Tot 1972 heeft de molen gemalen, op het laatst alleen nog gerst. De familie Richelle stapte over op de fruitteelt.

 

Begin jaren tachtig werd de molen uitgekozen om deel te nemen aan een proefproject. Kleinschalig zou op waterkracht energie opgewekt worden en aan het openbare elektriciteitsnet geleverd. De andere proefmolens waren de Groote Molen in Meerssen en de Molen Otten in Wijlre. Maar voor de Breustermolen liep het uit op een teleurstelling, er werd acht keer minder energie opgewekt dan verwacht en na een paar maanden werd de proef bij deze molen stopgezet. De Breustermolen werd weer teruggebouwd tot korenmolen.

 

 

 

        

 

 

 

                                             

 

 

 

                                       

 

 

 

                

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansichtkaarten

 

 

                                          1979

 

 

 

 

                    

 

 

 

 

                                    

 

 

 

 

              

 

 

 

             

 

               1910; de molen heeft een waterrad

 

 

 

                                   

                                      ca 1900

 

 

 


 

 

Homepagina Watermolens

 

site Leumolen