Groenendalsmolen

Gulpen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                

 

 

 

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naam

Groenendalsmolen

Groenendaalsmolen

Plaats

Gulpen

Type

bovenslagmolen

Beek

geen (voorheen Gulp)

Bouwjaar

<1790 / 1871 / 1974

Functie

korenmolen

Molendb

gegevens

Eigenaar

particulier

Foto’s

november 2009

 

 

Erfenis en koop

 

De bovenslag- korenmolen hoorde ooit tot het kasteel Groenendaal, vandaar de naam. Maar over de vroege geschiedenis zijn geen gegevens gevonden. De eerste melding dateert uit 1826 toen de Luikse grootgrondbezitter Müller de molen kocht, de vorige eigenaar zou sinds 1790 de molen in bezit hebben gehad. De molen bleef de rest van die eeuw in eigendom van de familie Müller. In 1901 nam de Luikse bankier Nagelmaekers het bedrijf en gebouwen over, pachter Engelen kocht het in 1918.

 

Wel en wee

 

Bij de koop in 1826 lag de molen al enige tijd stil en was vervallen, maar pas in 1871 volgde sloop en herbouw. Twintig jaar later vond er een renovatie plaats, in 1891 werd het hout vervangen door metaal. Gangwerk, waterrad en kanjel werden uitgevoerd in giet- en plaatijzer.

 

In 1939 maakte de molen een slachtoffer, de dienstbode werd gegrepen door de draaiende onderdelen en zodanig verwond, dat zij korte tijd later overleed. Een grote brand brak uit in 1951, het dak moest vernieuwd worden en de molen kon nadien door een gescheurd spoorwiel niet meer optimaal functioneren. Maalkoppels en toebehoren werden opgekocht uit een andere molen. Na WOII was de molen buiten bedrijf, de waterrechten zijn daarna verkocht en de beek werd verlegd. In 1974 werd het geheel tot woning verbouwd.

 

 

 

 

 

 

 

 

                         

 

                                      1975

 

 

 


 

 

Homepagina Watermolens

 

site Leumolen