Leeuwenmolen

Maastricht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            

 

 

         

 

     

 

 

 

 

Naam

Leeuwenmolen

Molen van Clemens

Plaats

Maastricht

Type

middenslagmolen

Beek

Jeker

Bouwjaar

1694

Functie

korenmolen

Molendb

gegevens

Eigenaar

particulier

Foto’s

augustus 2009

 

              St. Victor, schutspatroon van de korenmolenaars

 

 

 

 

                                         

 

 

Leeuwenmolen

 

De molen dankt haar naam aan de leeuw die op de nok van het dak staat, inmiddels sieren meer leeuwen de gebouwen. Een gevelsteen geeft het jaartal 1694 aan, de molen is in dat jaar herbouwd want bestond al eerder. Het water van de Jeker moest de molen delen met de beide Neustadtmolens aan de andere kant van de beek. Omdat de watertoevoer te gering was voor de drie molens, besloot men in 1627 om de beurt te draaien. De ene dag de Leeuwenmolen met zijn twee raderen, de andere dag de Neustadtmolens. De molen was een looi- en een graanmolen, de waterraderen lagen in elkaars verlengde.

 

 

Molen van Clemens

 

In 1899 werd de molen verkocht aan de Maastrichtse molenaar Hendrikus Hubertus Clemens en aan hem dankt de molen zijn tweede naam: de molen van Clemens. Clemens vernieuwde het sluiswerk, dat op weerstand stoot bij de molenaar van een lager gelegen watermolen. Die vreesde minder water, wat er op duidt dat de Leeuwenmolen op dat moment buiten gebruik was. Het houten gangwerk werd vervangen door een ijzeren en de twee raderen werden vervangen door één waterrad. Clemens maalde met drie maalkoppels.

 

 

 

         

 

 

Woonhuis

 

De molen heeft voor de voedselvoorziening in en kort na de oorlog een belangrijke rol gespeeld. Maar niet lang daarna liep het maalwerk terug en in 1956 kwam de molen tot stilstand. De gebouwen werden nog enige tijd gebruikt als magazijn, daarna volgde leegstand. In 1975 is het complex verbouwd tot woonhuis en wat resteerde van het molenwerk verwijderd. De houten ombouw om het waterrad dat er in 1970 nog was, werd ook afgebroken. Alleen het loze waterrad herinnert aan vroeger dagen.

 

 

 

           

 

             vistrap

 

 

 

                 

 

             molentak                                                                                              sluiswerk

 

 

 

 

 


 

 

Hofkensmolen

 

 

 

 

 

 

 

Tegenover de Leeuwenmolen liggen de restanten van twee andere watermolens: de bovenste en onderste Neustadtmolen. Twee as-openingen in de muur herinneren aan de waterraderen. De bovenste molen kreeg in de loop der tijd de naam Hofkensmolen naar molenaar Hoffen die in 1693 op de molen werkte.

 

Omstreeks 1870 werd de Hofkensmolen stilgelegd en verbouwd tot woonhuis, de onderste Neustadtmolen was toen al uit bedrijf genomen, al het water kwam nu ten goede aan de Leeuwenmolen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

St. Victor, schutspatroon van de korenmolenaars

 

 


 

Ansichtkaarten & varia

 

 

          

 

            1980

 

 

 

                                    

                                            1977, zeefdruk door H. v.d. Bosch

                                            er lijkt een restant van de as aanwezig in het asgat van de Hofkensmolen 

 

 

 

                    

 

 

 

 

 


 

 

Homepagina Watermolens

 

site Leumolen