Neubourger Molen
Papiermolen Met toestemming van de Heer van ‘Nieuwburg en Gulpen’ was in 1712 in Gulpen een papierfabriek met waterrad-aandrijving opgericht door Cornelis Hollman uit Maastricht. Hollman was een afstammeling van een Duitse papiermakersfamilie. Met een onderbreking van 1809-1816 werd er tot 1840 handgeschept papier vervaardigd. Nadat de papiermolen, die twee waterraderen had, in 1824 verkocht werd aan Jakob Schüll en door zijn erfgenamen in 1845 aan graaf de Marchant d' Ansembourg kasteelheer van Gulpen-Neubourg, werd de molen door de laatste in 1853 omgebouwd tot graanmolen.
Neubourger Molen Bij het kasteel Neuborg lag vanouds een watermolen op de Gulp, een graanmolen met dezelfde naam als het kasteel. Kasteelheer graaf de Marchant d' Ansembourg vroeg in 1851 vergunning het malen van graan te verplaatsen naar de papiermolen. In 1853 was het zover en de oude Neubourger Molen bij het kasteel werd afgebroken, de naam ging over op de voormalige papiermolen. De nieuwe Neubourger Molen gebruikte maar een klein deel van het grote fabrieksgebouw. Brand verwoestte in 1905 het binnenwerk van de molen. Na de herbouw in 1907 verving een turbinerad in een turbinehuis het waterrad. Het maalbedrijf stopte begin jaren zestig. een derde naam voor de molen: Gulpermolen
de dynamo Molen van Roex In officiële papieren heette de molen nog steeds papiermolen, ook toen de familie Roex die de molen al bijna een eeuw pachtte, in 1952 de watermolen kocht van de graaf. De molen stond inmiddels wijd en zijd bekend als de molen van Roex. Van 1980-86 vond een grote restauratie plaats, het waterrad kwam terug. Het rad heeft een diameter van ruim 7,1 m en is daarmee het één na grootste waterrad in Nederland (de Opwettense molen in Nuenen: 9,3 m, de Bovenste Molen in Mechelen: 6,5 m, de Bisschopsmolen in Maastricht: 6m). Er wordt nu elektriciteit opgewekt. De opbrengst is ca. 50.000 KWh per jaar. In het overig deel van de oude papierfabriek is een restaurant gevestigd ‘de Pannekoekenmolen’. De molen maalt niet meer, het pannenkoekenrestaurant betrekt het meel van de Commandeursmolen.
stillevens Ansichtkaarten
ca 1990 ca 1979, met turbinehuis |