Slakmolen

Elsloo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bouw, herbouw, integratie

 

In 1553 geeft de heer van Elsloo de opdracht tot het bouwen van een nieuwe watermolen, de Slakmolen op de Slakbeek aan de monding van een zijdal van het Maasdal. De molen draaide goed, samen met een daarnaast gelegen brouwerij. De molenpacht en het bieraccijns waren een belangrijke bron van inkomsten voor de heer van Elsloo. In 1713 wordt de watermolen opnieuw opgebouwd.

 

In de loop der tijd was het kasteel van de heer onbewoonbaar geworden door oorlogsschade en de tol die de Maas vroeg. De kasteelheer liet daarop de brouwerij verbouwen tot een kasteel en breidde het uit met economiegebouwen, de molen werd in het complex opgenomen.

 

Van dit nieuwe kasteel bestaat alleen nog een ronde toren met kantelen en rechthoekige aanbouw (nu grotendeels overdekt met klimop), die overgaat in lagere, langgerekte economiegebouwen. In deze gebouwen naast de torenaanbouw bevindt zich aan de achterzijde de watermolen. Het kasteel werd in 19e eeuw getroffen door brand en is niet meer herbouwd.

 

 

 

 

 

 

links een krantenbericht uit december 1886

 

 

Naam

Slakmolen of Kasteelmolen

Plaats

Elsloo

Type

bovenslagmolen

Beek

Slakbeek

Bouwjaar

1553 / 1713

Status

maalvaardig

Functie

korenmolen

Molendb

gegevens

Eigenaar

gemeente

Fotos

augustus 2008, oktober 2009

 

 

 

 

 

 

Verval en restauratie

 

In 1924 werd de molen stilgelegd, de concurrentie van een motormaalderij in Elsloo was te groot geworden. Het houten rad dat met zijn diameter van ruim 5 meter een van de grootste bovenslagraderen was, werd in 1925 gesloopt. Het interieur verviel tot een rune.

 

Midden tachtiger jaren werden de gebouwen gerestaureerd en als hotel annex restaurant en conferentie-oord in gebruik genomen. Daarna werd ook het maalwerk en sluiswerk gerestaureerd, een ijzeren rad aangebracht en de molenvijver heraangelegd; de molen is sinds het einde van de vorige eeuw weer maalvaardig.

 

 

 

de molenvijver wordt gevoed door drie bronbeken

 

 

 

 

 

gangwerk luiwerk

 

 

 

 

een loper hangend in de steenkraan, rechts van het midden de aandrijfas van het luiwerk

 

 

 

 

 

steenwiel spoorwiel aswiel bonkelaar

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Kasteel Elsloo

 

 

economiegebouwen restant kasteel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Restant van het kasteel dat in de 19e eeuw door brand werd verwoest. De toren is opgebouwd uit afwisselende lagen baksteen en zacht kalksteen. De onderste laag is diep ingekerfd met hedendaagse hieroglyfen.

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansichtkaarten

 

 

 

1978

 

 

 

eind jaren 60

 

 

 

1966

 

 

 

 


 

 

Homepagina Watermolens

 

site Leumolen