Weltermolen Heerlen
Huis te Welten In 1381 wordt de molen voor het eerst genoemd. De watermolen behoorde tot het kasteel Huis Strijthagen tot Welten, dat vlakbij lag. In 1443 wordt de molen genoemd als de vrouwe van Strijthagen deze aan Alexander van der Bruggen in leen geeft. De vierkante, drie verdiepingen tellende, toren dateert waarschijnlijk van rond 1700. In de Franse tijd ging de molen, als alle verbeurd verklaarde goederen, over in particuliere handen: in 1798 werd de watergraanmolen verkocht.
Vergaarvijver Sinds de tweede helft van de 18e eeuw is het gebrek aan water een probleem voor de molen met name in droge zomers. Water betrok de molen van twee vergaarvijvers, de vijvers kregen hun water van de Geleenbeek. Eén vijver werd begin vorige eeuw gedempt. De andere vijver kampt met watertekort door wijzigingen in de loop van de beek en van de waterpeilen. Vanwege het grote waterverlies bij het slecht functionerende waterrad, was begin vorige eeuw de waterrvoorraad snel verbruikt en kon de watermolen nog maar beperkt draaien.
tekening
uit 1860, de diameter van het waterrad is 3 meter, het huidige rad is 5,4
meter
Innovatie In 1925 werd een motor met 15 PK als hulpkracht bijgeplaatst. Daarbij werd een elevator, een jacobsladder, geďnstalleerd om het meel naar de bovenverdieping te transporteren waar het afgezakt kon worden. Ook een luiwerk werd geplaatst. Restauratie In 1945 werd de molen stilgezet en toen de gemeente Heerlen in 1976 de molen overnam, kocht ze een desolaat complex. Restauratie volgde in 1980-82 waarbij de gebouwen opgeknapt, het maalwerk gereviseerd en de waterwerken vernieuwd werden. Het waterrad kreeg voorzover mogelijk zijn oude vorm terug. Nog tijdens de restauratie werd de molen doorverkocht aan een particulier.
de amerikaanse kastanjes zijn rond 1880 geplant
Het gangwerk van het luiwerk dat dient om met
waterkracht de zware zakken op te hijsen.
De watermolen heeft een elevator of jacobsladder om meel dat in de kelder opgevangen wordt van de maalstenen naar boven de transporteren, zodat het daar afgezakt kan worden. Links: het aandrijfwiel van de elevator, midden: de transportbakjes in de koker en rechts: de meelpijp aan de rechterkant van de jacobsladder. Ansichtkaarten
1975
1962
1957
1951
1921
1925 |