Opwettense molen

Nuenen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brand

 

De watermolen is vermoedelijk gebouwd in de 11e eeuw door Benedictijner monniken van de Abdij van Sint-Truiden. De Heerlijkheid Tongelre was de bezitter in de 16e eeuw. In 1664 brandde een deel van de molen af. De molenaar vroeg daarop vrijstelling van belasting voor een periode van dertig jaar om er weer bovenop te komen. Uit het request bleek dat hij 115 gulden aan belasting betaalde, een som die overeenkwam met wat heel het dorp per jaar opbracht. Hij kreeg kwijtschelding voor vijftien jaar.

 

In 1743 brak opnieuw een brand uit die de hele molen in de as legde. De toenmalige eigenaar Joh. Sengers herbouwde de molen als dubbelmolen, een graanmolen en een oliemolen. Later is de molen ook tijdelijk een volmolen geweest.

 

Vanaf 1909 werd er een houtzaaginstallatie ingebouwd, de molen leverde daarbij ook drijfkracht voor een timmerfabriek. De Opwettense molen heeft het grootste waterrad van Nederland, het rad van de korenmolen heeft een diameter van 9,3 meter.

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                     1942

 

Restanten

 

In het gedeelte van de dubbelmolen met het grootste rad bevond zich de korenmolen, het andere deel bevatte de oliemolen. In het hoge gebouw van de korenmolen heeft ook de zaag-inrichting gestaan en het gebouw van de oliemolen zou onderdak aan de volmolen geboden hebben. De molen is nu privé-bezit en niet open voor publiek. Over de restanten binnen het molenhuis circuleren verschillende berichten:

 

Alleen het binnenwerk van de korenmolen zou nog aanwezig zijn, maar een ander bericht vermeldt dat in de oliemolen ‘het binnenwerk, waaronder een stampwerk voor het persen van lijnzaad, nog aanwezig is’. Weer een ander schrijven stelt: ‘In het grote gebouw bevonden zich de oliemolen en de volmolen. Alleen het aswiel is daarvan nog aanwezig’. Nog een uitspraak: ‘van de houtzaagmolen is alleen nog een deel van het drijfwerk aanwezig’. Achterin het grote gebouw bevond zich een verblijf voor de knechten en de namen van veel molenaars en knechts zijn in het hout gekerfd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naam

Opwettense molen

Plaats

Nuenen

Type

onderslagmolen

Beek

Kleine Dommel

Bouwjaar

11e  eeuw / 1764

Status

draaivaardig

Functie

korenmolen

Molendb

gegevens

Foto’s

juli 2007

 

 

 

Vincent van Gogh

 

Anno 1884 vond de jonge Piet van Hoorn Vincent van Gogh, die de molen kwam schilderen, een ´rare snuiter’. De jongen moet elf jaar geweest zijn want een gevelsteen in het muldershuis herinnert aan de 100e geboortedag van mulder Piet van Hoorn (1873-1974). Sedert 1917 was de watermolen eigendom van de familie van Hoom.

 

Nederlands beroemde schilder Vincent van Gogh woonde in Nuenen van 1883 tot 1885, hij schilderde de Opwettense watermolen, evenals de Collse molen en de Genneper molen.

 

 

                                                                           

 

                                             november 1884; collectie Smith, Londen,

                                             de latere mulder vond van Gogh destijds maar een ´rare snuiter´

 

 

Nieuwe plannen

 

In 2006 worden nieuwe plannen omtrent de watermolen gelanceerd. De eigenaar van de molen wil de molen restaureren en er een restaurant in vestigen. Het plan is ingebed in een aantal projecten: het herstel van een naast gelegen natuurgebiedje (het landinrichtingsproject De Karpen), het herbouwen van een schuur met bestemming B&B, de inrichting van een boerderij als zorgboerderij en het opzetten van een koeienfokkerij. De vergunningprocedure voor de horecavestiging en de bouw van het B&B is in 2008 in gang gezet en in 2009 is de renovatie van de molen van start gegaan.

 

Zomer 2012 laat de molenaar weten dat de molen inmiddels wekelijks draait en geregeld voor een bakker maalt.

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansichtkaarten

 

 

 

                       

 

                             1983

 

 

 

                                            

 

 

 

 

                             

 

                                1979

 

 

 

                   

 

 

 

                               

 

                                       1972

 

 

                  

 

                        1971

 

 

                                          

 

 

 

 


 

 

Homepagina Watermolens

 

site Leumolen