Stevertse watermolen

Stevert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naam

Stevertse watermolen

Plaats

Stevert / Steensel

Type

onderslagmolen

Beek

Run

Bouwjaar

ca 1400 / 1702 / 1928 / 1989

Status

restant

Functie

korenmolen

Molendb

gegevens

Foto’s

december 2008

 

Bouw

 

De eerste aantekening over de korenmolen dateert mogelijk uit 1340 en de molen zou toen iets verderop hebben gestaan. De huidige molen is omstreeks 1400 gebouwd.

 

Vernieuwing

 

In de Spaanse Successieoorlog werd de watermolen door Spaanse en Franse troepen in de as gelegd, maar is een jaar later al herrezen want hij wordt in 1703 verkocht. In 1743 volgde een renovatie en de inscriptie ‘anno 1745’ was terug te vinden in de draagconstructie van de molenstenen.

 

Belgische vrienden

 

Willem van Grootel vestigde zich in 1810 op de molen, zijn zoon Michiel (Machiel) nam het later van hem over maar deserteerde uit het leger tijdens de Belgische afscheidingsoorlog (1830-1838) omdat hij niet tegen zijn vrienden wilde vechten. Hij vluchtte naar België en pakt daar het vak van molenaar weer op. Een andere zoon van Willem en na hem zijn nazaten zetten het familiebedrijf in Stevert voort.

 

 

                                                      

 

 

 

Waterrad en machines

 

Het huidige waterrad dateert uit 1878, maar al snel na de vernieuwing van het rad werd ook machinekracht ingezet. In respectievelijk 1887, 1905 en 1925 werden een stoommachine, een petroleummotor en een gasmotor de molen ingedragen. De eerste machine bewees nog hetzelfde jaar zijn bestaansrecht door maalcapaciteit te leveren in een heel droog seizoen.

 

Einde watermolen

 

Sinds 1942 werd helemaal niet meer met waterkracht gemalen, er was elektrische aandrijving voor één koppel maalstenen. In feite was dat het einde van de watermolen. Het definitieve einde kwam in 1969 toen de bedding van molenbeek de Run enkele tientallen meters werd verlegd en het waterrad droog kwam te staan. Verder onderging het molenhuis dat in 1928 nog  in steen opgetrokken was, in 1989 een ingrijpende verbouwing. Nadien resteren alleen het werkeloze waterrad en het gaande werk.

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansichtkaarten

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                

 

 

 


 

 

Homepagina Watermolens

 

site Leumolen