Volmolen

Waalre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naam

Volmolen,

Waalrese molen

Plaats

Waalre

Type

onderslagmolen

Beek

Dommel

Bouwjaar

703 / 1347 / 1992

Status

maalvaardig

Functie

stroomopwekking

Molendb

gegevens

Foto’s

juli 2008

 

 

Graanmolen, oliemolen, volmolen

 

Er is een oorkonde uit 726 waarin vermeld zou worden dat de watermolen uit 703 stamt, maar de echtheid staat niet vast. Wel zeker is, dat de molen in 1347 al maalde. De molen ligt op de grens van Waalre en Riethoven met de Dommel als grens, de molen aan de Waalse kant van de Dommel was een graanmolen, aan de Riethovense kant een oliemolen.

 

In 1792 werd de watermolen omgebouwd door de nieuwe eigenaar, een laken-fabrikant uit Leiden, tot volmolen voor het bewerken van wol. Met het vollen, een bewerking met aarde, urine en zeep, werd de kwaliteit van de wol verbeterd. In 1879 werden de molens weer teruggebouwd tot graan- en oliemolen maar in 1912 werd de Riethovense kant, de oliemolen, afgebroken.

 

Schade

 

In 1940 loopt de molen grote schade op door oorlogshandelingen, maar wordt een jaar later opgeknapt. Na de oorlog is er geen werk meer voor de molen en verval slaat toe, de molen kan in 1962 een storm niet meer weerstaan en stort in.

 

De herbouw start in 1992, maar er is weerstand: tot drie keer toe in zes jaar tijd wordt de molen geteisterd door brandstichting. De eigenaar verkoopt ten einde raad in 1998 de molen.

 

Electriciteitsopwekking

 

In 2000 heeft het waterschap een nieuwe stuw, een glijgoot voor kanovaarders en een vispassage aangelegd. Op afstand regelt het Waterschap de Dommel de afstelling van de stuw, sinds de plaatsing kan de Volmolen stroom opwekken. Het waterrad van de voormalige graanmolen drijft een generator aan levert nu 60.000 kw per jaar, genoeg om twaalf huishoudens van stroom te voorzien. Een optimalisatie zal in de toekomst die hoeveelheid moeten verdubbelen. De productie van de Volmolen wordt afgenomen door Nuon.

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansichtkaarten / Parafernalia

 

 

 

                       

 

                           1973

 

 

 

                        

 

 

 

                                   

 

                                      1957, waarschijnlijk niet de volmolen

 

 

 

                                  

 

 

 

 

                   

 

                       1952

 

 

                                             

 

 

 

                          

 

                               ca 1915-1920

 

 

 


 

 

Homepagina Watermolens

 

site Leumolen